Jump to content


Modify Memory Utilization


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

averagejoe918 #1 Posted Feb 06 2019 - 21:28

    Private

  • -Players-
  • 6435 battles
  • 2
  • Member since:
    09-08-2014

Hi,

 

Forgive me if this is the wrong forum for this question/if it's a stupid question, but I was wondering if it were at all possible to modify the configs to allow for full memory utilization.

 

I have 16GB mem, but task manager shows only ~3.9GB usage during gameplay. Was wondering if I could tell WoT to utilize the full 16GB, or even just 8 of the 16GB available. Might boost game performance maybe? At least that's what my aim is.

 

Many thanks!   07



Dockmaster #2 Posted Feb 06 2019 - 21:31

    Major

  • Beta Testers
  • 44229 battles
  • 5,938
  • [ACES] ACES
  • Member since:
    01-23-2011
WG was supposed to add multi-core threading with this patch but I haven't heard "boo" about it.

Vardeman #3 Posted Feb 06 2019 - 21:33

    First lieutenant

  • Players
  • 48253 battles
  • 671
  • [56TH] 56TH
  • Member since:
    11-26-2011
https://worldoftanks...-4-concurrency/

The_Illusive_Man #4 Posted Feb 06 2019 - 22:22

    Major

  • -Players-
  • 13312 battles
  • 4,269
  • Member since:
    08-30-2014
Its a 32 bit program, so not likely....

averagejoe918 #5 Posted Feb 06 2019 - 23:25

    Private

  • -Players-
  • 6435 battles
  • 2
  • Member since:
    09-08-2014

View PostThe_Illusive_Man, on Feb 06 2019 - 15:22, said:

Its a 32 bit program, so not likely....

 

Ah, gotcha. Okay, thanks!

ghostgrider #6 Posted Feb 23 2019 - 12:10

    Private

  • -Players-
  • 0 battles
  • 2
  • Member since:
    06-26-2018

View PostThe_Illusive_Man, on Feb 06 2019 - 22:22, said:

Its a 32 bit program, so not likely....

 

In case anyone is wondering, 32 bit programs max out at 4GB of memory because of physical limitations. In reality, most 32 bit programs on Windows are actually capped at 2GB unless you apply some tweaks to get all of it which World of Tanks thankfully has.

Dark_Blue_Ink #7 Posted May 16 2019 - 21:20

    Corporal

  • -Players-
  • 8471 battles
  • 41
  • [-TSO-] -TSO-
  • Member since:
    02-28-2016

So a 4GB machine won't be able to devote the full amount of memory to WoT since some will be used by the OS, disk swapping, and other background processes.  If 32GB RAM is overkill for a 32 bit app, what is the minimum RAM to get the most out of the app?

 

I ask because I play on an old laptop - 5yrs old from purchase date and probably close to 6 yrs old when the model was released.  It has 6 GB RAM, a separate graphics card that uses 512MB of the 6GB.  Memory is cheap and I was thinking of increasing to 16GB RAM for $60 as a bandaid for now.  I play on almost all low graphics settings and usually get 30 FPS in regular games.  I can play Front Line but FPS drops to 20-27 and sometimes down around 12-15.

So, what do you think, would 16GB RAM help at all?  



ShuraBB #8 Posted May 17 2019 - 00:21

    First lieutenant

  • -Players-
  • 6 battles
  • 566
  • Member since:
    10-20-2015
x32 application cannot get more than 3Gb of memory even working in x64 environment




1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users